Tuesday, January 26, 2010

Akibat Suka Mengungkit

Jom kita layan citer..nie....

Amir tampak kebingungan, sambil memecut laju BM7 series nya dia pun tiba di perkarangan rumahnya. Rumahtangganya sedang bergolak. Isteri nya mahu meninggalkanya melupakan mahligai indah yg mereka bina sekian lamanya .

Amir : Safirah...ko nak kemana ni? Jgn ko nak derhaka dgn suami, Tempik si amir

Safirah : Saya nak meninggalkan abg! Tak tahan saya dgn perangai abg yg terlalu Materialistik! !

Amir : Abih Beg-Beg tu...Yg ko pakai tu...Crocodile, Samsonite tu semua aku beli hasil titik peluh aku tau....!!

Safirah : Tapi....

Amir : Tak da tapi-tapi... .Kau nak tinggalkan aku...jgn bawak beg beg kepunyaan aku ini..Pegilah ko selai spinggang!!

Safirah : Abg ni Kejam...Tak mengenang budi..sell.. ..

Amir mencelah...

Amir : Oh tak mengenang budi...!!! Hoi Safirah, > cuba ko ingat balik masa ko eksiden dulu....ni hah darah yg mengalir kat dalam tubuh aku ni hah yg jadik.. .... penyelamat dikala nyawa kau tenat...Skarang kau nak tuduh aku tak mengenang budi!!

Safirah : Abih nak saya bayar balik hutang darah abg lah ni...??

Amir : Kalau itu hakikatnya!! .......Kau tak payah nak tunjuk keras...ko tak da apa...harta, bende...nak bayar balik semua yg aku berikan pada kau selama ini...

Air mata Safirah mengalir laju..membasahi pipinye yg berjerawat itu!! Safirah tak berfikir panjang setelah didera secara batiniah. Dia pun mula membuka segala pakain yg sedang dipakainya.. .

Safirah : Baik !!!!! Saya akan Keluar dari rumah ni tanpa seurat benang...(Sambil mbuka Baju Kurungnya).. Nah (sambil Mencapak ke arah Amir) amik balik Baju Kurung Den Wahab yg awak belikan Raya dulu!!!!

Amir tersentak !!! Safirah cuma tinggal bercoli dan sluar dalam saja......Jiran tetangga mula mengambil perhatian..

Safirah :Nah !! (sambil Mengambil sesuatu dari dalam Seluar dalamnya) Ambik Ni !!!!!!!

Si Safirah mencampakkan Tuala Wanitanya yg dipenuhi darah itu!! kpd si Amir...

Amir : Eii..iiii..Apa ni ..Peng...

Belum Sempat amir mengahabiskan ayatnya....

Safirah : TU!!! BAYAR BALIK HUTANG DARAH AWAK, SAYA BAYAR SECARA INSTALLMENT! !!


hihihihi... ni aku kongsikan untuk sama² kita ketawa...yer..

Monday, January 25, 2010

Apa Yang Aku Baca...


Cuti hujung minggu yang lepas ini aku tidak ke mana² hanya di rumah saja sambil membaca novel Kasih Tercipta.. aku nie kalau dapat novel.. ikss tak sah kalau tak abis kan cepat. Novel ini Cik Melli yang pinjamkan kat aku.. iye laa... aku nie minat membaca novel tapi hubby aku tak suka sgt kalau aku beli novel..sebab dia tau isteri dia nie kalau dapat novel sure dah tak kisah wat benda² lain dah..hehehe..

Aku tak reti laa nak ulas balik apa yang aku baca.. kalau korang nak tau.. korang beli laa yer..hihihii... tapi ceritanya memang best ada sedih dan juga happy ending.. itu yg penting.. :)


Taklimat PTK


Hari ini.. Bahagian Sumber Manusia ofis aku mengadakan taklimat PTK. Aku sebenarnya tak tahu yang hari nie ada taklimat untuk mereka yang akan menduduki peperiksaan PTK sebab dia org antar info melalui UMmail tapi tak de plak dlm list email aku. Hari tuh aku ada mohon... .jadi aku kena laa pergi ke taklimat ini.

Taklimat ini bermula dalam pukul 9.30 pagi. Di adakan di Auditorium Fakulti Undang-Undang. Aku ke sana tumpang kereta Kak Asmah ia.. lah..aku datang ke ofis ... hubby aku yang hantar.

Ramai jugak yang datang.. penuh laa Auditorium..sampai ada yang tak dapat tempat duduk. Nasib baik ada lagik satu lagi taklimat esok pukul 2.30 petang esok pulak.

Taklimat kali ini berlainan dari taklimat yang dulu². Iye laa dulu..kalau exam semuanya berdasarkan a, b c dan d.. walaupun susah..kalau tak lulus boleh ulang² banyak kali..tapi skrg.. lagi .. laa susah.. sebabnya skrg ini terbahagi kepada 3 bahagian pas tu plak..kalau dah ambik sekali dan tak dapat aras IV.. boleh repeat tapi sekali je laa.. sebab kalau tak dapat gak aras IV maknanyaa..sampai pencen laa tahap gaji gitu aje.. dan maknaanya kalau nak dapat kenaikan gaji..susah laa sikit.. adess sabo je laa.. macam tak nak bagi kita org nie naik gaji kut.. ikss..

Yang aku maksudkan 3 bahagian tu plak.. penilaian pemahaman (kuiz), penilaian kumpulan dan penilian individu.... Examnya tetatively..mungkin dalam bulan Mac nanti..

Aduihai.. nak dapat kenaikan gaji pun punya laa susah.....





Penolong Pendaftar Kanan sedang memberi taklimat kepada kakitangan


Penuh auditorium

Peperiksaan kali ini adalah merupakan kali pertama setelah diubahsuai dari yang dulu... tak tau laa..boleh buat atau tak.. adess.. pening².

Monday, January 18, 2010

Hi Tea Di Rumah Boss

16 Januari 2010 (Sabtu)

Hari ini hari utk berkemas2, membasuh baju dan wat le apa² yang patut. Lepas Maghrib aku kuar le kejap ke Setapak sebab nak jemput mak aku kat Flat. Pas tuh singgah ler gi makan² Azila Tomyam. Aku oder nasi goreng kampung ngan air fresh oren, mak aku ngan nasi goreng ayam & air carrot susu, hubby ngan nasi goreng ikan masin dan neslo ais ngan tomyam campur. Anak aku cuma makan sikit jerk sebab sebelum ke ambik mak aku dia dah makan burger double..



17 Januari 2010 (Ahad)

Aku dapat jemputan dari boss aku sebab dia wat 'house warming'. Aku gi lepas solat Zohor dalam pukul 2.45 petang. Lagi pun jemputan makannya dari pukul 3 ptg hingga 6 ptg, kira Hi Tea laa... Aku gi sekeluarga jerk.. Sampai kat umah boss dalam pukul 3.30 petang. Rumah dia kat Subang Bestari.. alaa dekat jugak laa ngan Terminal 3, Subang. Aku sampai kat situ jumpa ngan member² aku yang jugak baru sampai. Makanan yang disediakan.. ada ayam & kambing panggang, yong taufoo, nasi dagang, kuih², air dan buah²an. Ramai jugak laa yang dtg.. sampai ada yang tak cukup tempat duduk.. Aku balik dalam pukul 4.30 ptg sebab anak aku tuh mana leh duduk lama² kalau gi umah orang.. dia cepat boring.


Gambar wajib tayangg...


Ahakss..gini laa kalau dah jadi.. blogger tegar nie..
wat muka tak malu jerk bergambar kat majlis org..
sebab tak de org..yang bergambar kecuali aku..ahakasss..


Aku dan ofismate..Kak Bitah..


Sempat lagik tuh.. bergambar kat tengah jalan..
sib baik tak de byk keta.. ikss.. saja nak ambik
pemandangan umah boss aku..tuh

Lepas ke rumah boss, aku gi ke Jusco, Alpha Angel kat Wangsa Maju. Belikan baju melayu sekolah anak aku.. baju jek.. sebab baju yang beli hari tuh..kainnya senang koyak dan cepat rapuh.. jadi belikan baju jerk..

Dari Alpha Angel, aku ke keramat rumah Kak Yang...nak tgk baby Umar Raziq dah masuk sebulan.. kejap jerk.... Aku balik selepas solat Maghrib..



Hmm..gerammnya tgk dak nie.. comeyyy


Tgk dah sebulan..mukanya bolatttt...


Ni si abgnya.. Ahmad Razin.. kecik jekk badannya tapi bijak..
bercakap dah skrg nie..


Hari ini.. hubby aku pergi kursus 'team building' kat resort di Ulu Langat.. hari Rabu baru balik...

Friday, January 15, 2010

Hmm..Sedapnyaaa

Kul 3.30 petang tadi.. member ofis ada wat makan² laa kat ofis.. alaa apa org kata HiTea..hehehe..

Ada laa kek 2 bijik (Cheese kek satu lagi tak tau laa apa tak makan pun), Sago gula melaka, kuih gulung@ketayap, kek span, kek coklat, buah oren pencuci mulut, air teh dan air oren.. pilih jer mana² laa nak makan..sumanya manis² belaka.. adess.. tak pe laaa org dah belanja.. makan je laaa..ekk..


Cheese Kek..hmm..nyummy...hingga menjilat sudu..heheheh


Sago gula melaka..


Kek ini aku tak sempat nak ambik pun...



Antara hidangan yang ada...

Tuan punya blog tak sempat nak enterprem.. heheeh ambik gambar pun guna hp cap ayam jerk..

Thursday, January 14, 2010

Pesanan Imam Ghazali

Petikan dari E-mail.. untuk renungan kita bersama....


PESANAN Imam Ghazali:


Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?

Murid 1: Orang tua

Murid 2: Guru

Murid 3: Teman

Murid 4: Kaum kerabat

Imam Ghazali: Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI.. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan
mati ( Surah Ali-Imran :185).



Imam Ghazali: Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

Murid 1: Negeri Cina

Murid 2: Bulan

Murid 3: Matahari

Murid 4: Bintang-bintang

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah
MASA LALU
Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari2 yg akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.



Imam Ghazali: Apa yang paling besar didunia ini ?

Murid 1: Gunung

Murid 2: Matahari

Murid 3: Bumi

Imam Ghazali: Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al Araf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita,
jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.



IMAM GHAZALI Apa yang paling berat didunia?

Murid 1: Baja

Murid 2: Besi

Murid 3: Gajah

Imam Ghazali: Semua itu benar, tapi yang paling be! rat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.


Imam Ghazali: Apa yang paling ringan di dunia ini ?

Murid 1: Kapas

Murid 2: Angin

Murid 3: Debu

Murid 4: Daun-daun

Imam Ghazali: Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat



Imam Ghazali: Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid- Murid dengan serentak menjawab : Pedang

Imam Ghazali: Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ! ini adalah
LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya
menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri



Monday, January 11, 2010

Hujung Minggu & AJL


9 Januari 2009

Hari Sabtu lepas aku dan hubby ke Jusco Cheras.. mula ingat tuh nak laa tukar voucher yang dpt hari tuh.. tapi tak jadi plak.. so jalan2 je laa kat situ.. pas tuh aku singgah laa kat Bodyshop beli laa 2 botol perfume.. dah lama rasanya aku tak beli perfume kat BS ni.. tambah koleksi..laa..



Malam plak layan citer cerekarama 'Super Women' kat TV3. Ending sedey laa citer nie.. tapi not bad laa jalan citer dia.. Pas tu plak sambung layan citer 'Janji Kekasih'... lakonan Rita Rudani dan Aqasha.. Memang best citer nie.. sebab aku penah tgk citer nie dulu. Srkg TV1 dok tayang balik.. sapa yang tak penah tengok.. aku cadangkan korang tengok laa citer nie....memang best.. dan romantis gitu.. :))


10 Januari 2010

Aku tak kemana² pun hari nie.. berehat² kat umah jerk.. iye laa sebab malamnya nak layan AJL laa plak.. kan..hehehe.

Lagu PERGI mendapat gelaran Juara pada malam tadi.. Tahniah pada Aizat, Pete Teo dan Amran Omar. Aku ada gak dengar lagu nie dulu..tapi tak de laa suka sgt..tapi bila lagu ni menang semalam rasa cam sedap plak lagu nie.. very touching sangat..

Tahniah juga pada Yuna dapat tempat kedua dan Faizal Tahir tempat ketiga...


Kredit Murai.com.my


Kebanyakan lagu² yang masuk final semalam semuanya best². Opening performance DCT dgn Lan pun best jugak..mantoppp beb. :)

Tiga orang pengacara semalam pun best.. tak de laak boring.. selamba jerk si Ally ngan FBI tuh ngutuk antara satu sama lain.. hehehe..

Persembahan dari Jefri Din & Singlap 5, Carefree dan Search..memang best. Lebih² persembahan Search laaa.. ngan Amy pakai wig rambut pompuan tuh.. tapi cun jugak.hehehe.. Masa Jefri Din nyanyi tuh ada plak rancangan tergendala kat TV.. hampeh tuh.. baru dok best layan.. ikss..

Overall AJL tahun nie.. mmg mantoppp..!!!

Thursday, January 07, 2010

Dari Hubby Untuk Ku..

Tarikh : 6 Januari 2010 (Rabu)


Semalam hubby aku ambik agak lewat sikit iye laa.. minggu nie adalah minggu orientasi di BMI. Jadi dia agak bz sikit.. so aku tak kisah laa sgt.. so sebelum balik sempat laa solat Maghrib dulu. Sampai umah makcik aku dalam pukul 8 lebih.. so makan² dan ambik anak aku balik..

Sampai aje kat umah.. belum sempat duduk pun lagi.. hubby aku kuarkan something dari bag dia... aku ingatkan apa laa..dalam plastik.. Rupa²nya 2 helai tudung.. wah seronoknya aku.. Dia bagi tau yang ada kawan ofis dia yang jual.. dalam hati pandai gak hubby aku pilih.. heheh.. tapi sebenarnya.. Kak Yong yang tolong pilihkan.. Memang aku ada pesan ngan Kak Yong kalau ada ofismate dia yang jual tudung tuhh tolong laa pilihkan nanti suruh Pak Su yang bayarkan..heheh..

Anyway.. TQ abang.. kerna belikan utk Ayang...ni yang.. sayang abang lebih² ni..lain kali belikan lagi ek..!!..hehhe..


Tuesday, January 05, 2010

Persekolahan Anak Ku

Tarikh : 4 Januari 2010
Hari : Isnin

Hari ini aku dan hubby cuti sebab menguruskan hal persekolahan anak aku. Tahun ini anak aku, Haiqal memasuki darjah 3. Sebelah paginya.. aku dan hubby ke sekolah agama rakyat kat bt9 sebab tiba² jek dia nak bersekolah plak kat situ dan sebabnya dia kata ramai kawan²nya yang bersekolah jugak kat situ. Jadi weols ikutkan aje laa.. kehendaknya. Oleh sebab tak daftar lagik.. kena laa gi daftar dulu.. nasib baik laa ada tempat lagik kalau tak kena laa ke sekolah agamanya yang lama..

Urusan pendaftaran dan beli bulu segala..lepas tuh baru ke kelas. Haiqal masuk ke kelas 3 Ma'wa kat tingkat 3.. jenuh ler nak memanjat tangga sekolah tuh..heheh.. Dalam kelas jugak bayarkan yuran sebanyak RM123 setahun. Kira murah laa kan dari weols bayar masa kat sekolah lama Haiqal dulu RM45 sebulan. Sekolah agama lama dia pun bagus jugak tapi dah Haiqal nak tukar sekolah karang takut dia tak gi sekolah lagik laaa haru..

Dia abis sekolah agama pukul 10.50 pagi.. sebelum balik tuh.. carikkan van utk ambik dia dari sekolah esok..dah setel urusan van.. baru laa balik umah sebab nak siap² plak nanti nak ke sekolah kebangsaan...


Di depan pintu masuk kelas.. sempat lagik posing..


Dah duduk dalam kelas..


Lencana sekolah agama


Urusan bayaran yuran


Hubby dan anakku


Pukul 12.30 plak hantar dia ke sekolah kebangsaan. Setelkan pembelian buku sebab ada yang tak cukup hari tuh.. Yuran lain belum lagik di kutip mungkin akan bayar pada hari yang lain..


Lencana sekolah BTHO


Telah bersedia hendak ke sekolah


Ramai ibubapa yang datang hantar anak masing-masing


Haiqal dan kawannya..Hazwan..


Beratur sebelum masuk kelas..


Sedang berjalan menuju ke kelas kat tingkat 3..


Ambik Haiqal lepas..abis sekolah...


RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss