Thursday, December 30, 2010

Bateri Keta 'KONG' dan Tahniah Pasukan Malaysia

Semalam aku EL..sebabnyaa.. bateri keta aku
'KONG'.
Pagi tuh dah siap dah nak pegi keje..
stat² keta..adess
tak boleh stat langsung..
Aduhai..boringnya.. Masuk umah laa balik.

Selalunya aku pegi balik keje hubby
aku hantar. Tapi hari Selasa hingga Jumaat 
hubby aku ke Pangkor.. ada
kursus student Orientation Committee (OC).
Jadi kena la aku bawak keta gi keje.

Aku saje biarkan booth depan terbukak.
Cikgu sebelah umah tanya laa napa ngan keta.
Aku kata laa beteri 'kong'. Pas tuh dia ngan
anaknya tolong laa tolak keta aku kuar dari
porch.. so leh 'jumper' dari keta dia..
Kejap jer.. bila dah jumper tuh keta leh stat
laa.. Aku pun shoot ler ke kedai mekanik. Beli
bateri kering RM210.



Beteri Baru..

Kejap je pasangnya.. Pas tu ku gi ambik makcik aku
sebab kalau ikut plannya.. makcik aku yang patutnya
datang ofis ambik aku sebab nak gi ambik darah.
Iye laa minggu depan aku ada appointment doktor BP
aku.

Nasib baik semalam kat bahagian ambik darah tuh
lenggang jer..kalau tak selalu tuh penuh.. mungkin
ramai yang cuti² hujung tahun. Selesai ambik
darah.. gi makan kat foodcourt PPUM. Mula tuh
fikir tak nak makan nasi.. tapi bila tengok ada
gulai rebung perut.. laju jerk aku cedok nasik.
Memang fevert aku tuh.. gulai lemak rebung. Makcik
aku cuma makan meehoon sup jerk. Tapaukan mak dan
anak aku ciken chop. Balik dari hospital
singgah plak umah jiran makcik aku dia bagi
buah rambutan..hmm.sedap.. Pas tuh
aku balik laa umah.. dah penat.. zzzzz laa
hehehe...

Kredit KOSMO

BRAVO! BRAVO!.. Tahniah pada 
Pasukan Harimau Malaya sebab berjaya
memenangi kejohanan bolasepak Piala Suzuki AFF 
dengan aggregate 4:2.. Iyelah dah menunggu
selama 14 tahun akhirnyaa.. berjaya juga..
dan
TERIMA KASIH pada PM sebab
umumkan
esok.. CUTI! yeeehaaa.... 

Oleh sebab esok cuti.. dan kalau cuti blog tak 
berupdate laa nampaknya..dan lusa dah
masuk tahun baru..

Aku ambil kesempatan ini ingin mengucapkan
SELAMAT TAHUN BARU 2011
pada teman² bloggerku 
yang tersayang.  Moga tahun baru
ini akan lebih ceria dan segala
azam dan impian akan tercapai..hendaknya..

p/s : Alhamdullillah azam dan keinginan aku telah dan hampir tercapai.. kalau nak tau..nanti aku update kemudian yer.. insyallah.. :)

Tuesday, December 28, 2010

Bercuti Ke TBR

Jumaat, 24 Disember 2010

Pada hari ini aku bercuti.  Weols sekeluarga bersama keluarga KakYong, Angah, Zaid dan KakYang akan ke TIARA BEACH RESORT, Port Dickson.  Sham booking apartment bukan ngan Tiara tapi dengan owner apartment.  Kat sini ada apartment yang disewa oleh pembeli sendiri.  Nasib baik ada kosong.  Apartment ini sama dengan apartment yang weols sewa masa datang dulu.  Ada dua bilik jugak.  Jadi nak mencukupkan tempat tido weols bawa laa TOTO.  Weols bertolak dari umah lepas solat Jumaat dan berjumpa dengan yang lain di R&R Seremban sebab kat Nilai masih dalam ubahsuai.  Pas tuh weols konvoi laa ke PD.

Sampai di PD dalam pukul 6.30.  Still ambik kunci dari kaunter pendaftaran.  Hari Jumaat tak berapa ramai sangat orang dan banyak parking kosong.  Banyak barang yang dibawa oleh KakYong dan Angah.  Dalam pukul 7.30, Angah wat acara sambut besday Umar Raziq yang ke 1 tahun.  Angah dibantu oleh Ninie wat kek besday dan cupkek.  Hmm sedap..kek yang Angah wat tuh.. nyummyyy.. Selain dari kek.. Kak Yang masak laksa kari.. perghhhh sedap.. dah laa lapar masa tuh.. kenyang sungguh. Lepas makan² layan Anugerah Skrin.. yang lain ada yang turun ke bawah ambil angin kat kolam.

Sambut besday Umar Raziq


Antara makanan yang dibawa


Makan kek coklat..hmm..sedappp


Besday boy...kejap jer dah besar


Kuah kari.. meriah..nie dah tinggal suku.. 
yang lain dah selesai di makan..


Cupkek..buatan Angah dan Ninie

Sabtu, 25 Disember 2010

Hari ni cuti Krismas.. Kak Yong masak nasi lemak... sambal dan lain² dah siap masak di rumah.  Berselera semua orang makan.  Selesai makan.. apa lagik tukar baju laa.. gi mandi manda laa plak.  Sekarang ini, penghuni TBR dapat 6 tag tangan complimentary.  Kalau ada lebih penghuni kena beli laa plak.. adess tak bes laa kan.. tapi nak wat cam na.. weols beli laa jugak. Mandi manda sampai pukul 1 lebih.. balik bilik.. mandi.. solat..dan makan.  Lepas makan apa lagik.. tido..laaa..zzzzzz..sampai pukul 4.30 petang.  Bangun siap² plak.. weols keluar gi Pasir Panjang. Ambil gambar kat jeti.. sebelum tuh weols booking makanan untuk makan malam plak. 

 
 Posing² di kolam.. Ada banyak gambar dikolam
 guna kamera  Kak Yong.. kamera aku.. 
 nan ado sebab sibuk mandi manda.. hehehe


Weols sekeluarga di Jeti Pasir Panjang


Posing² lagi..yer..


Kapel of the year.. Ninie dan Zaid.. yang balik 
bercuti ke Msia.. selama sebulan.. 


Makan malam weols..di jeti Pasing Panjang


Amboi kenyang yer..bangg.. tinggal kepala jek ikan tuh..


Balik dari makan.. weols singgah kat dataran Tiara.. 
ada pertunjukan paper dolls..
 Hubby belikan anak aku..
piring terbang nie..yang berlampu..


Ahad, 26 Disember 2010

Pagi ini aku tolong wat sandwich tuna.  Kak Yong masak nasi dan wat gulai sardin.  Gulai ini Ninie namakan Gulai Sardin Tiara.  Selain dari tu ada goreng ayam.  Dah kenyang.. apa lagik tukar baju ler.. gi mandi kejap..jer.. tak lama.... Balik bilik kemas² barang dan bawa turun.  Check-out dalam pukul 1.  Jalan punya laa jem iye laa semua hotel check-out masa yang sama kan.  Singgah kat Teluk Kemang.. aku sempat laa beli T'Shirt.  Dah selesai beli-belah .. singgah plak kat Masjid RAMD tuh solat dan teruskan perjalanan.  Dengar radio highway plus jem giler.. jadi weols plan balik ikut LEKAS.  Alhamdullillah perjalanan berjalan lancar. Sampai di KL.. singgah plak makan kat Kajang.. Restoren DOL Tomyam....

Hidangan sarapan pagi weols.. ada Gulai Sardin Tiara..


Masing² layan makan pagi..


Di pantai Teluk Kemang..


Makan malam weols.. di DOL Tomyam


Thursday, December 23, 2010

Firedrill

9 Disember 2010 (Khamis)

Pukul 10.30 pagi.. tiba² jerk loceng kecemasan berbunyi..
Rupa² ada latihan Firedrill.. so weols ni pun turun laa
gi ke tempat yang diarahkan.

Kalau tak silap yang latihan kali ni yang kedua
untuk tahun ini. Maklum laa.. minggu depannya..tuh
akan diadakan Minggu Audit. Auditor luar akan
datang. Takut laa dapat NC plak, jadi setiap Jabatan
dan Fakulti kena buat Firedrill.

Bangunan aku dan bangunan IPS dan AEI terlibat sama
Jadi ramai laa staff dok berkumpul. Pas tuh
weols di arahkan ke depan bangunan IPS. Kat situ
bomba dah siap menunggu. Ada latihan cara
memadamkan kebakaran guna estinguiser.

Ada laa beberapa orang yang cuba.. Aku cuma
memerhati jerk.. heheh.. tak reti laa.. malu pun
iye jugak.. hhehehe

Sempat laa aku capture gambar guna hphon jerk









Wednesday, December 22, 2010

Kelengkapan Sekolah Anakku

Pada hari Ahad lepas dalam pukul 3 petang, weols
pergi ke Care4, BTHO. Anakku sibuk nak beli kasut
sekolah yang bertalinya.

Bila kat sana.. tanya laa SA kat situ.. katanya
kasut bertali semuanya untuk budak² beso. Aku
pujuk laa anakku itu beli kasut berpelekat jerk
Nasib baik laa dia kata OK.. tu pun dah puas pujuk.
Beli laa 2 pasang kasut sebab ada sepasang lagik
yang belum dipakai. Dia tak caya.. katanya ada
kawan sekolahnya dulu pakai kasut tali. 
Budak²  sekarang nie suka ikut kawan..
Kalau kawan ada itu dia pun nak cam tuh gak..
kadang pening kepala.. tu baru sorang..heheh

At last beli kasut biasa jerk.. dan belikan dia
kasut bertali untuk jalan² punya.. nak puaskan
hatinya..

Selain tuh carik baju sekolah beli 5 helai dan
seluar panjang 4 helai.. ada seluar lama yang
masih elok lagik.. cuma baju je lebihkan. Iye
laa budak² lelaki nie kalau pakai baju mana
ada yang bersihnya.. Beli plak baju melayu
sekolah agama 2 pasang.. ingatkan nak tambah
lagik 2 pasang.. tuh jerk yang cukup lagi.

Belikan plak stationery dia.. yang lama²
semua dah patah ada yang tak leh 
guna lagik..

Buku sekolah belum beli lagik..
Tinggal tuh je laa kut..


Antara barangan kelengkapan sekolah anakku


Tuesday, December 21, 2010

KURSUS BIRO TATANEGARA

DI KEM BUKIT SAGU, PAHANG
DARI 14 DISEMBER HINGGA 18 DISEMBER 2010

Pada awal bulan Disember hari tuh.. aku dapat surat dari Bahagian Sumber Manusia.  Mula² tuh ingatkan surat apa laa..kan.. pas tuh adess aku kena pergi kursus BTN.  Adoiyai.. boringnya laa.. Terkejut gak laa.. sebab sebelum ini ada yang mengatakan staf yang join UM sebelum tahun 2000 dikecualikan dari menghadiri BTN nie.. tapi sekarang semua kena pergi jugak.  Kalau ikutkan semua kakitangan kerajaan yang hendak disahkan jawatan dan telah mengikuti induksi kena pulak hadiri BTN. Kalau tak hadir.. tak leh sah jawatan.  Tapi aku dulu tak kena BTN tapi boleh sah jawatan.  Tu yang dok ingat tak kena.

Nak pergi kursus nie.. ada kod pakaian plak tuh.  Masa kursus kena pakai baju kurung putih dan kain hitam atau biru pekat.  Aku mana laa ada baju putih plain kan.. Nasib baik laa sekarang ini taim nak bukak sekolah dan banyak baju sekolah dijual... ada laa baju sekolah yang saiz ngan aku yang comei ini..  Dah jumpa baju nak kena plak carik kain hitam..nasib baik dapat.. aku beli kat Mydin aje.. ngan tshirt putih.. sekali.. Beli plak track- bottom wat tambah kang tak cukup plak.. sebab tengok jadual masa tuh tiap² hari ada riadah pagi dan petang. Dah selesai beli barang keperluan.. taim untuk packing plak.. haa kau penuh satu beg sampai sendat².  Aku siap bawak seterika lagik.. iye laa baju dah simpan dalam beg sure kedut²kan.  

Baju yang sempat aku beli.. pas nie dah tak pakai dah..

Hari yang dinantikan pun tiba.  Aku dan yang peserta yang lain kena tunggu bas diperhentian bas di belakang perpustakaan.  Aku ingatkan beg aku yang besar ada lagik yang bawak beg besor.. Ada yang bawak sampai 3 buah beg.  Iye laa apa tak nya.. beg isi kasut,selipar, beg sandang, beg pakaian.

Ada 3 buah bas semuanya.. Weols dikumpulkan mengikut gred dan naik bas pun ikut gred jugak.  Bas yang pegawai tak laa penuh.. Cam aku naik bas kedua gred 17 - 26 dan bas ketiga gred 1 hingga gred ... lupa plak..sampai gred berapa.  Bas gerak pukul 10.45 pagi lepas attandance di ambil.  Perjalanan mengambil masa lebih kurang 4 jam.  Weols sampai ke Kem Bukit Sagu dalam pukul 4.15 petang.  Pas tuh beratur untuk pendaftaran dan dapat kunci bilik. Aku dapat satu bilik ngan staf dari Fakulti  Sastera dan Akedemi Pengajian Islam.  Setiap bilik ada 3 katil.  Masuk bilik.. tak sempat sangat nak rehat.  Dah kena tukar baju.. pakai baju formal laa.. baju putih kain hitam tuh.. pas tuh turun gi dewan.. ada acara pembukaan dan taklimat.  Masa taklimat.. tuh dilantik Penghulu, Timbalan Penghulu, PenghuluNita, AJK Dewan Makan, Imam.


Ini adalah pemandangan di sekitar Kem BTN Bukit Sagu..


Katil aku sepanjang 4 malam aku di sini.. Masa register 
nama tuh dapat laa kain selimut, sarung bantal 
dan alas katil

Dah abis taklimat dalam pukul 6.30 tuh gerak ke dewan makan.  Mula² masuk dewan makan, weols dibahagikan kepada 10 orang dalam satu group.  So, makan ikut group laa..  Sebelum makan semua mesti ada dalam group..tuh.. dah cukup.. baru leh makan.. Bacaan doa.  Pas tuh AJK makan plak kena jemput weols nie makan ''Hai Kawan².. Jemput Makan & Minum".. Weols plak akan sambut..sambil lambai² tangan dan sebut "Terima Kasih".  Seronok sangat... Lepas makan.. kena basuh bekas makanan sendiri dan lap meja sampai bersih.  Dah selesai makan masuk bilik..bersiap plak.. pas tuh turun ke surau untuk solat Maghrib berjemaah.  Abis solat ke dewan ada tayangan 'Hati Malaya" part 1.  Abis tuh balik bilik tukar baju balik pakai baju formal dengar taklimat sampai laa pukul 11.15 pas tuh ke dewan makan ada minum malam plak.  Selesai masuk bilik..dalam pukul 11.45 malam.. baru laa leh  merehatkan badan dan tido....

Begitu laa rutin weols pada hari² berikutnya..Dengar ceramah pasal negara dan kemerdekaan.  Weols dibahagikan kepada 10 group pada malam berikutnya.. Aku dapat group no. 7.  Setiap group akan masuk bilik masing² dan diletakkan seorang fasilitator.  Fasi ini laa yang akan memberi lagi ceramah.  Pas tuh ada soal jawab.  Kebetulan plak aku yang duduk di sebelah kanan dia dan merupakan orang yang pertama selalunya aku laa kena mula dulu.. adess.. kena fikir spontan plak tuh..Kadang² terkedu dibuatnya.  Bila dalam bilik..tuh ada masa seronok tapi ada masa sangatlaaa mengantuk..bayangkan laa bila kelas sebelah malam memang mengantuk giler.

Teman sebilik Haslina

Bersama dengan teman sebilik.. Norlina


Sempat bergambar depan bilik weols.. B204

Masa riadah sebelah pagi dan petang  antara aktivitinya,  weols ada disuruh untuk menari poco² ngan Chicken Dance.. Seronok sangat.. kira berpeluh gak laa.. Selain pada tuh ada gak dibuat larian 2KM.. tapi aku tak lari laa tak larat.. lagi pun badan aku tak fit nak lari kan.  Ada jugak wat latihan fizikal dan pernafasan. Masa hari terakhir ada dia orang wat Kembara.  Masuk laa ladang kelapa sawit..turun naik bukit.. jugak laa..


Hari² terakhir sempat bergambar di meja makan weols.. :)



Di malam terakhir weols di Kem.. semua group kena wat persembahan lagu patriotik.. Weols telah dapat lagu nie masa diberi pada malam pertama hari tuh.. Lagunya..'Barisan Kita'.  Malam terakhir tuh semua group bersaing laa.. Weols dapat tempat ke 3 berkongsi tempat ngan group lain.  Lepas persembahan ada game, nyanyi, tayangan dokumentari dan ucapan terima kasih pada semua Fasilitator.  Iye laa dah malam terakhir rasa sedih laa jugak.

Hari terakhir.. ada ujian dan 60 soalan plak tuh..  Pas ujian ada Kembara.. dan lepas kembara.. balik bilik tukar baju ada acara penutup.  Lepas tuh gi makan tengahari.. sebelum tuh dah siap² dah packed baju.. so bila nak gi makan tuh bawak beg turun sekali.. iye laa dah semangat nak balik kan.  Hari² terakhir tuh baru laa berpeluang untuk ambil gambar.  Memang tak boleh ambik gambar sepanjang masa kursus.. tu pun weols  ambil gambar dah masa nak balik..tuh ler.. sempat ambil.. 2/3 keping.. Tu yang gambar tak banyak.  At least ada juga wat kenangan..

Teman² bergambar dengan Pak Pian.. 
Ketua Jurulatih..untuk perbarisan

Bas bertolak dalam pukul 2 petang dan singgah di hentian termerloh..kejap.. pas tuh teruskan perjalanan.  Sampai di UM dalam pukul 6.30 petang.  Hubby datang jemput aku..dan aku selamat sampai dirumah dalam pukul.. 7.15 malam

Dalam bas masa nak balik..
Kredit Lina Masri FB

Syukur alhamdullilah aku dapat menamatkan kursus ini dengan jayanya dan aku berharp aku lulus laa..kalau tak lulus kena datang BTN lagi.. haru laa dibuatnya.. Yang seronoknya lagi..kursus kali ini tak campur ngan jabatan dari luar semuanya orang UM.  Pas tuh plak.. kebanyakkan yang datang tuh ada laa geng² masa aku kursus induksi tahun 2003 dulu..

p/s :  Adess panjang lebar citer yer.. tapi tak terperinci sgt laa kang korang boring plak nak baca nyer.. ada ke orang nak baca kisah aku nie..hehehe.. 


Saturday, December 18, 2010

Aku Cuti Berkursus

N3 Gam Gajah..yer.. 
N3 baru kat bawah yer..kawan²


Huwaaaa..!!!.. Nanges dulu...
Sedey nyaa...

Aku akan cuti berkursus BTN di
BUKIT SAGU.. Pahang..

Dari 14 Disember 2010 hingga 18 Disember 2010

So jumpa lagik minggu depan yer..

Doakan aku selamat pergi dan balik yer..

Thursday, December 16, 2010

Mandi Manda Di Desa Waterpark

Pada hari Ahad plak..weols gi mandi manda 
kat Desawater Park kat Taman Desa..  Bertolak dari Keramat
dalam pukul 10 pagi dan sampai dalam pukul 11. 
Masa sampai tuh orang dah ramai.. maklum laa cuti sekolah 
dan ada jugak yang wat Family Day kat situ.

Cari tempat dah port pun tak de tempat..mula² tuh duduk je 
kat kerusi.. pas tuh weols cari tempat teduh sikit..nasib baik
ada..kat bawah tempat laluan air.. tuh pun weols duduk 
kejap jer..sebab dalam pukul 1.30 dia orang nak bukak 
dan air akan jatuh ke bawah.. so balik semula kat meja laa..

Seronok gak laa mandi..iye laa hari tuh masa gi Gambang
kan tak puas mandi.

Dah penat mandi.. weols balik dalam pukul 4 petang.
Singgah di Kg Baru untuk menjamu selera laa..


Mula² lepak sini dulu...


Port weols sementara..


Ramai sungguh orang yang mandi manda






Sham yang dilantik untuk mengoder..


Pewut tengah lapo..


Sup Sayur, Telur Dadar, KangKung Belacan, 
Kerang Rebus, Tomyam Campur antara makanan 
yang di order


Selera Angah dan CD makan..


p/s : N3 autopublish lagi..layan je laa..

RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss