Friday, December 28, 2012

Percutian Ke Hatyai Thailand - Part 3

Assalamualaikum..

Jom sambung lagi yer.. percutian ke Hatyai.. hari ke 2.. Pepagi weols dah keluar.. untuk pergi bersarapan.  Naik tuktuk.. ke pasar pagi plak..


 Weols menginap di Diichi Hotel..

 Pasar Pagi.. lebih kurang macam pasar Chow Kit jer..

 Kat dalam bangunan di sebelah kanan ini laa.. pasar macam² ada..

 Dibangunan atas plak ada tempat makan muslim.. biasa laa makanan thai..

 Harga makanan sama jerk ngan harga kat Malaysia.. sebab 
tukarannya wang sama.. RM10 = 100bath..

  Yang baju merah sebelah kiri adalah tourist guide dari Malaysia..yang ikut weols ke Hatyai..

 Makan pagi cum makan tengahari terus..

 Seronok naik tuk tuk.. Seorang dikenakan 20bath = RM2

Dalam pukul 10.30 pagi weols dah naik bas untuk sesi lawatan plak..

 Ini tempat naik gajah..

 Nak tau harga kalau nak naik gajah.. 30 minit untuk 50bath.. 
Boleh guna duit RM, jadi weols guna duit Msia.. bayar RM51 seorang kena tambah RM1

Gajah² yang sedang berehat sebelum menjalankan tugas..bawa pelancong..

 Seronok naik gajah.. Gajah ini betina..Dah lupa plak namanya..sebab susah nak nyebut..

Antara jalan yang weols lalui dengan gajah..

 Anak aku excited nak menembak guna pistol.. Ini bayor 10bath

 Bergambar kenangan..

 Di Tang Kuan Hill.. kalau nak naik kena bayar 30bath.. weols malas nak naik duk bawah jerk..
Kat sini leh tengok pemandangan seluruh Hatyai kalau tak silap..

Sementara menunggu..yang lain turun.. layankan dulu makan Eskrem kelapa.. 30bath jugak.. 
Sedappp..

Ini dia Eskrem Kelapa..


Bersambung lagi yer.. uols jgn boring plak yer..

Thursday, December 27, 2012

Percutian Ke Hatyai Thailand - Part 2

Okey.. lepas makan di Sami Kitchen.. Weols semua gerak ke hotel.  Weols semua menginap di Daichi Hotel.  Dah masuk bilik solat semua.. apa lagi landing time.. penatnyaa.. laa badan.  Lepas solat Isyak pakat ngan Ustaz, weols keluar ke Pasar Malam.  Naik TukTuk laa.  Sorang dikenakan 20bath.  Kalau nak pergi pasar malam nie kena bagi tau nak pergi ke Lee Gardens.. Memula ingatkan Lake Garden.. rupanya Lee Gardens.  Pasar malam nie lebih kurang macam kat Petaling Street kita nie laa.  Kalau nak membeli belah kat sini laa tempatnya. Boleh laa tawar menawar jugak.  Tu pasal aku tak membeli kat Nora Plaza.  Kat sini lebih murah laa..

Kat sini juga ada gerai² jual makanan Muslim jugak.  Kalau nak tau penjual tuh Muslim, dia orang nie pakai tudung dan kopiah laa.. tuh yang tourist guide bagi tau.  Macam² ada...

Hubby bz mengagih²kan kunci bilik..  

Ini laa bilik weols selama 3 hari 2 malam..

Kira selesa laa jugak.. 

Ada peti ais kecik dengan macam² ada dalam tuh.. tapi kalau minum kena 
bayor laa cuma dia bagi 2 air mineral free..

Anak aku kalau dpt bathtab tuh.. asik laa berendam.. 

Berjalan² di pasar malam di Lee Gardens.. 

Tu dia.. Udang besar²   

Pulut dengan mangga pun ada.. 

 Haa sempat lagi bergaya dengan senjata tuh.. tak tau laa betul ke tipu..

 Menunggu dengan penuh sabar.. makanan tak sampai lagi

 Weols malam tuh makan ayam goreng ngan udang goreng.. Minum teh tarik ngan laichikang

 Berdepan dengan Lee Gardens Plaza Hotel

Best gak laa naik TukTuk nie.. tapi yang tak syoknya bumbungnya 
rendah..asik laa terantuk bila nak turun


Percutian ke Hatyai Thailand - Part 1

Assalamualaikum...

Okey.. ini aku nak citer tentang percutian aku sekeluarga bersama dengan ofismate hubby aku (ahli² koperasi dan keluarga).  Ini adalah trip kedua yang telah di atur oleh KOBRIMA UNIKL (Koperasi).  Yang pertama pada tahun ini adalah ke Universal Studio Singapore dan ini pula trip yang kedua ke Hatyai, Thailand selama 3 hari 2 malam.  Hubby aku sebagai Setiausaha merangkap Program Manager yang menguruskan lawatan ini.  Alhamdullillah perjalanan pergi dan balik berjalan lancar dan masing² berpuashati.

Bertolak dari UNIKL BMI dengan bas yang telah diuruskan oleh pihak travel agency yang telah dilantik.. lupa plak nama travel agency nie.. pada pukul 12.30 malam. Sepanjang perjalanan apa lagi tido ler.. hingga weols sampai ke hentian Gurun untuk solat subuh.  Memang ramai betul yang berhenti untuk solat disitu sesak dan nak masuk toilet pun kena beratur.  Selesai solat dan membersihkan diri.. bergerak ke Padang Besar.  Memula plan nak ikut masuk Bukit Kayu Hitam tapi bas driver tukar ikut Padang Besar kerana takut  kat Imigresen di BKH tu sesak.  Maklum laa ramai yang bercuti ke Thailand.

Jom layan gambar yer.. banyak plak citernya yer..nanti korang boring plak..

Telah sampai di Imigresen Malaysia.  



Beratur untuk dicop passport..

 Weols berhenti di CTC.  Di sini travel agent minta weols
 selitkan RM1 didalam passport.
Agaknya dah memang cara gini untuk cepat masuk ke 
Thailand.  Hubby sempat lagi tukar duit bath.

Keadaan sekitar di CTC

Weols berhenti makan di Padang Besar dulu sebelum gerak ke Imigresen Thai.. 
Kiranya bersarapan pagi cum tengahari..


Muka yang kekenyangan..alhamdullillah 

Turun sekali lagi untuk beratur dan chop passport di Imigresen Thai

Di Imigresen Thai, weols di sambut oleh 2 orang travel agent yang 
telah dilantik untuk membawa weols jalan² di Hatdyai.

 Memula weols ke kilang madu..

 Mendengar taklimat tentang madu..yang ada berbagai jenis..

 Ini laa orang yang memberi taklimat.  Orang siam tapi fasih berbahasa melayu.

Ini adalah di dalam Nora Plaza.  Banyak barangan berjenam terjual di sini.. tapi aku tak beli pun.  Cuma tengok² jerk.. 

Hubby sempat bergambar dengan anggota polis 
yang berada dekat kedai madu.. 

Bergambar di hadapan Nora Plaza.. 

Ini laa kad diskaun yang di beri sebelum masuk ke Nora Plaza.. 

Weols berhenti makan di Sami Kitchen dalam pukul 3 petang.  
Ini adalah salah satu restoren muslim.  Seorang di kenakan
bayaran sebanyak RM18 dan untuk kanak² RM15.

 Ikan kerapu.. sweet sour..sedap..

Alhamdullillah kenyangnya perut.. makan sampai licin..


Okey nanti sambung lagi yer.. tunggu..


RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss