Friday, May 31, 2013

Percutian Ke Jakarta dan Bandung Dari 30 April Hingga 4 Mei 2013 - Bhg. Akhir

Assalamualaikum..

Okey ini adalah N3 terakhir percutian Jakarta - Bandung...

4 Mei 2013 (Sabtu)

Pepagi bangun awal dan pergi bersarapan dulu. Barang² dah siap pack jadi weols terus bawa ke lobby.  Weols check-out pagi.  Pak Dafi ambik weols dalam pukul 9 pagi.  Biasa bag pun dah beranak²kan.  Aku cuma tambahan beg kecik jer.  Sebelum tuh weols pinjam penimbang dari pihak hotel untuk timbang bag.  Aku masa balik dah ambik extra luggage sebanyak 25kg.  Bila timbang ngam² jek aku punya.

Bila dah disusun dalam keta.. maak aih.. penuh dah bonet keta Unser Pak Dafi.. bertindih² jadinya..hehehe..  Dari hotel weols ke Kartika Sari.  Aku beli satu jer kek dan lepas itu weols ke Pasar Baru lagi.  Wanie nak beli souvenir perkahwinan yang adik dia kirim.  Weols ada kat Pasar Baru sampai pukul 1 tengahari.

Dah kepenatan weols minta Pak Dafi bawa weols ke restoren nasi padang.  Maklum laa pewut pun dah lapar. Sebelum ke airport weols singgah dulu kat sebuah masjid berdekatan dengan airport.  Solat jamak zohor/asar.

Sampai di airport dalam pukul 5.30 petang.  Pak Dafi minta tolong kawan dia untuk check-inkan bag weols dan tolong bawa masuk ke balai berlepas.  Alhamdullilah semuanya berjalan lancar dan weols depart dari Bandung pada pukul 7.20 malam dan sampai di LCCT, KLIA dalam pukul 10.30 malam.  

Ini adalah bag aku yang telah siap packing.. 


Bersarapan pagi.. dulu.. 




Tu dia.. penuh bonet..ngan bag dan barang² yang nak dibawa balik 

Sempat ambil gambar nie.. masa dalam perjalanan



Nie Fizah beli.. suka betul dia ngan pisang cheese.. weols share² makan..


Singgah makan Nasi Padang 

Antara hidangan yang ada.. 

Sedap betul murtabak nie.. kenyang sangat..

 Gambar kenangan di hadapan restoren Nasi Padang

Singgah solat di sini.. 

Bag sedang beratur untuk check in.. 

 Korang kena siapkan ketepikan duit sebanyak Rp 75,000 untuk tax.. 
Jangan jolly plak duit rupiah.. sampai abis.. hehehe


Okey tamat laa sudah.. N3 pasa cuti² aku ke Jakarta Bandung.. Harap² dapat laa pergi lagi.. memang seronok laa kalau ke sana.. rambang mata.. lebih² lagi kalau ke Pasar Baru..

Nasib baik laa plannya cuti ini sampai 4hb.. kalau sampai 5hb Mei yang lepas... tak dapat laa saya mengundi..hehe

Thursday, May 30, 2013

Percutian Ke Jakarta Dan Bandung Dari 30 April Hingga 4 Mei 2013 - Bhg 4

Assalamualaikum..

Okey sambungan lagi yer..

Lepas dari melawat ke Tangkuban Parahu.. weols ke Strawberi Park.  Weols tak masuk pun sebab badan dah tak larat nak berjalan kaki lagi.  Maklum laa kaki dah terasa sakit nye..Tengok² dari luar dan sempat laa bergambar saja.

 Ini di ladang strawbery..



 Bergambar kat luar aje laa..

Strawberry ini manis.. dah disira..


Lepas dari ladang Strawberry, perut dah lapar..jadi mintak Pak Dafi bawa weols ke Kampung Daun.  Masa tuh pun dah dekat pukul 3.30 petang.


Pintu gerbang Kampung Daun.. 

Dah sampai.. booking tempat dulu.. berehat tunggu giliran 


Ini laa wakaf tempat weols makan.. cantik, sejuk dan nyaman aje.. 


 Belakang tuh ada air sungai mengalir.. 

 Sementara nunggu makanan dak dua orang nie sempat laa plak.. memejamkan matanyaa.. kepenatan

Antara menu yang dihidangkan..


Ikan bakar..rentung pun tapi sedap.. 

Sup bontot.. @sup ekor 

 Pisang Cheese.. sedappnyaa..


Kangkung belacan..

Ayam penyet..


Muka yang kekenyangan.. 

 Puashati sangat makan.. habis..



 Ini bergambar sementara nunggu makanan sampai..
 

  Ada plak demo wat makanan kerak telor.. tapi weols tak beli..pewut kenyang..
 
Lepas makan ingat nak singgah solat kat situ tapi tak berapa selesa kerana tempat solatnya bercampur lelaki perempuan. Nak buka tudung pun rasa tak selesa dan tempat ambil air sembahyangnya kat luar.. Jadi weols plan nak singgah kat Cindabuyut sebab kat situ ada tempat yang selesa untuk solat dan juga ada yang nak beli barang lagi. 

Lepas beli barang weols balik laa ke hotel dalam pukul 7.30 malam.  Malam tak keluar laa sebab bz packing barang² tambahan. Sebelum balik hotel singgah kat mart macam 7E beli mee cawan.. untuk makan malam..hehehe.. 


Wednesday, May 29, 2013

Percutian Ke Jakarta Dan Bandung Dari 30 April Hingga 4 Mei 2013 - Bhg 3

Assalamualaikum..

3 Mei 2013 (Jumaat)

Hari ini plak weols gi jalan² sebab esoknyaa dah nak balik kan..Jadinya weols ke Tangkuban Parahu laa.. Pepagi weols dah bangun dan pergi bersarapan awal sebab Pak Dafi akan ambik weols awal.  Lagi pun nak ke Tangkuban Parahu ambik masa jugak nak ke sana.  On the way cuaca memang nyaman jer.. sejuk walaupun ada matahari.  Iye macam jalan ke Cameron jerk..

Sampai di Tangkuban.. masa tuh masih tak ramai orang.  Ada sorang mamat nie datang perkenalkan diri sebagai pekerja dari Infomation Centre laa.. Nama dia Yoga.  Dia laa yang dok bercerita tentang sejarah dan info mengenai Tangkuban Parahu nie..Dalam pada tu biasa laa ramai laa yang mengekor weols nie..nak jual barang jualan dia orang.  Ada tuh siap nak offer tolong ambilkan gambar plak untuk weols.  Katanya tak minta bayaran pun.. 

Kalau dah sampai tak sah kalau tak bergambar kat sini kan.. 


 Ini di Menara Tinjau.. 


Ini laa Yoga.. tourist guide weols




Tempat jualan.. macam² ada.. rambang mata dibuatnyaa.. 





Infomasi yang diberikan tentang Kawah Domas

Wanie cukup pandai tawar menawar.. adik Siti.. tak terkata.. 
dpt byk barang gak dari kedai dia.. 



Kedai yang ada macam jualan.. tshirt pun banyakk kena pandai tawar menawar laa






Sebelum turun letak dulu barang² yang weols beli tadi.. 
Yoga yang tolong pegangkan barang² yang weols beli..


Selain dari Tangkuban Parahu tuh ada lagi satu tempat namanya Kawah Domas.  Yoga nie bercerita laa kalau nak pergi dia boleh bawa weols ke sana tapi dikenakan bayaran sebanyak RP300,000.00 untuk 4 orang.  Masing² macam teruja je nak pergi.. Memula ingatkan perjalanan ke sana tak de laa sesukar mana tapi.. maak aihh.. semput den tau.. tak.  Kalau orang yang badannya tak fit jangan laa korang turun ke sana dari atas.  Kalau nak pergi jugak baik korang berhenti aje kat bawah sana dan ikut jalan bawah aje.  Weols nie sebenarnya tak tau ada jalan pintas.  Perjalanan ke sana ambik masa lebih kurang 1 jam lebih.. berpeluh2 laa badan nie.. dari cun dah tak cun dah..hehehe.. 

 Ceria jer memula nak turun ke bawah..

 Jalannya.. nampak memula cam okey je kan..

 Dalam perjalanan nampak orang duk ukir.. batang kayu.. 
rupanya batang kayu tuh mmg dah ada corak

 Jalan yang banyak batu.. sakit gak kaki..


 Cuaca yang dingin tapi berpeluh gak laa..



Masih jauh lagi nak turun ke bawah nun...

Akhirnyaa sampai juga.. ke Kawah Domas





 Tengok asap panas air yang mengelegak..

 Ada yang ambil kesempatan rendam kaki.. pas tu ambil lumpur sapu kat badan


Bau sekitar kawah ini..memang ada bau yang kurang menyenangkan.. tapi masih boleh bertahan lagi laa..  Bila nak keluar dari sini.. aku dah tak larat nak jalan.. naik Ojek aku..heheh bayar laa.. RP89,000. Kaki dah sakit beb.. sabo je la..

Nanti sambung lagi.. yer..



RAK BUKU KEGEMARAN

Rinna's favorites book montage

Lamaran Untuk Teman Hati
Cuma Dia Kekasihku
Sayang Awak Cinta Awak
Kalau Sudah Berkenan
Bisikkan Namaku
Yang Dia Pilih
Manisnya cinta
Cik Cinderella Dan Encik Tengku
Hanya Dia...Cinta
Hopeless Romantik
Pergi Tanpa Alasan
Dia… Random Guy
I'm Mrs. Kertu
Suamiku Mr. Blind
Adam & Hawa
Biografi Agung Rasulullah
Love You Mr. Arrogant
Cik Bunga Dan Encik Sombong
Projek Memikat Suami
Pabila Cinta Memanggilku


Rinna Manja's favorite books »

BLOG ARKIB

LABELS

TARIKH YANG PENTING

  • 8 April - Blog Anniversary
  • 25 Mei - Hari Jadi Ku
  • 2 Ogos - Hari Jadi Indok (Makcik)
  • 2 Julai - Hari Jadi Anakku
  • 18 Feb - Hari Jadi Hubbyku
  • 10 April - Hari Jadi Ibuku
  • 1 Jun - Ulangtahun Perkahwinan

HUBBY & ME

AKU DAN OFISMATE
Related Posts with Thumbnails KELUARGA KU

AWARD INI UNTUK PENGUNJUNG BLOG AKU

Kawan² dan 'Silent Reader'.. Sila Laa Ambil Award Ini Yer.. TQ.. Muaahss